A félhomályban egy hatalmas séfkés pengéje villan, hegye vészjóslón vöröslik. A kép akár egy horrorfilm jelenete is lehetne, szerencsére nem az: a budai Gléda vendéglőben az ország neves szakácsai gyülekeznek, hogy a Séfasztal névre keresztelt esten elkápráztassák a fővárosi közönséget Magyarország kincseivel és tudásukkal. A függöny felgördül, érkezik az aperitif és az üdvözlőfalat, miközben a konyhában séfek és cukrászok dolgoznak elképesztő ütemben. Egy est a színfalak mögött.

A bevezetőben egyébként csöppet sem lódítottunk, lévén a Séfasztalra készült egyedi étlapon valóban egy kés csillan az éjben. A kora tavaszi este egymás után érkeznek a vendégek, akiket Deli János, a Gléda egyik tulajdonosa fogad. A nézőtér, vagyis asz asztaltársaságok diszkréten duruzsolnak, miközben a függöny, azaz a csapóajtó mögött elképesztő a sürgés-forgás. Neves séfek előkészítenek, forralnak, sütnek, szeletelnek, tálalnak, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. Az ország legjobb éttermeinek legjobb szakembereiről beszélünk, mégsem esik le a gyűrű az ujjukról, sőt. S mindezt teszik örömmel, nevetve, egymást ugratva.

“A következő étel egy féldeci. Csakhogy pálinka helyett Pauli Zoltán, a Palkonyha tulajdonosa palkonyai kocsonyát töltött a pohárba (italpár: Sabar Pinot Gris 2017). Jófajta disznónyelv pihen a pohárka alján, a léhez szintén minőségi húst használt, amihez, mint mondja, azért nem árt jóban lenni a hentessel. A rezgő ételt füstölt sellyei fürjtojással egészíti ki.”

“S mint Zoltán elmondja, szerette volna, ha a fogás kicsit meghökkenti a vendégeket, ezért lime, kapribogyó, korianderlevél és friss fokhagyma kerül az éte tetejére. Mellé hagyományos házi sváb sajtos rudat kínál, amihez a sajtot, a tejfölt a villányi borvidéken található Nagypál gazdaságban szerezte be.”

Olvasd el a gourmetriporter részletes beszámolóját az eseményről itt!

További képes beszámoló facebook oldalamon és az instán. Hamarosan jön a VLOG videó is az eseményről.

Fotók: Pintér Árpi – PIXELTASTER